Är du muslim? – Så blir du starkare i din tro

Det finns flera väldigt bra tips för den som vill bli en bättre muslim. Det första och mest uppenbara är att studera religionen och dess texter mer ingående och framför allt att besöka din lokala moské och tala med imamen och andra kunniga muslimer i din närhet. Med största sannolikhet känner du redan någon äldre person, kanske en släkting som både är hängiven religionen och också har djupa kunskaper om allt som rör Islam. Ett annat gott råd är att följa de påbud som islam ålägger sina följare. Nu kan det så klart (i varje fall inledningsvis) att avsätta tid åt de fem bönerna Koranen säger att du ska utföra varje dag. Men om har möjlighet att ta dig den tid och genomföra bönerna ordentligt kommer du sannolikt inte att ångra dig eftersom de för dig mycket närmare Allah och självklart även profeten. Du kommer att märka att du bli starkare och mer säker i den tro om du håller fast vid böneschemat.

Tips nummer två. Respektera din föräldrar och äldre släktingar. Att upprätthålla ett respektfullt och nära förhållande med din familj är en grundpelare i islam. En av aspekt här är att inte i onödan föra kontroversiella samtalsämnen på tal som exempelvis moraliska och religiösa frågor där du och dina föräldrar har olika åsikter. Sjävklart har du som muslim full rätt att tycka vad du vill men det finns ingen anledning att skriva dina föräldrar på näsan med dina radikala idéer om de är mer traditionellt lagda. Samma sak gäller om du konverterat till islam från en annan religion. De är då möjligt och rentav sannolikhet att dina föräldrar kommer vara skeptiska och kanske även negativa till dina nya tro. Ta det lugnt bara och låt dem acceptera din tro steg för steg. Om du är ärlig i ditt uppsått och dedikerad till islam kommer de för eller senare komma att respektera ditt val även om de inte delar din tro och dina värderingar.

Tips nummer tre. Hitta en bra lärare. Det här bör idealt vara en person som kan inspirera dig, en som har stora kunskaper och en som du fritt kan bolla både idéer med – båda av moralisk och akademisk karaktär. Att lära från någon som vet mer an vad du gör är generellt det bästa sättet att bli bra nya saker och islam är ingen undantag. Självklart bör det här vara en person med goda pedagogiska egenskaper – en intelligent person som har förmågan att göra lärandet roligt och intressant.

Tips nummer fyra. Låt bli att kasta dig huvudstupa in i debatter och bråk med personer som inte delar din tro. Idag finns det tonvis av personer som har åsikter om islam och många av dem är uttalat negativa även om de inte nödvändigtvis har en aning om vad du pratar med. En grundläggande faktor som kan vara bra att ha i åtanke är att du aldrig kommer övertyga någon som redan har bestämt sig för att Islam är en våldsam religionen och andra dumheter även fast du har fakta på din sida. Undvik situationer där du måste försvara din religion och ge dig inte in i diskussioner med folk som bara är ute efter att bråka för bråkets skull . De kommer inte att ändra sig och har inget att vinna på att argumentera med personer som redan har en negativ uppfattning om vår Islam.

Vårt femte tips är att du alltid bör måna om din identitet och individuella värde. Visst din religion spelar en stor roll i ditt liv och ger dig stadga i många av livets vägskäl. Men kom samtidigt ihåg att muslim är inte allt du är. Låt inte religionen vara en avgörande faktor i allt du gör. Faktum är att en bra muslim har förmågan att fatta egna välavvägda beslut oavsett vad religiösa texter eller auktoriteter säger. Du styr över ditt eget liv och du kan inte skylla på religionen om saker inte går som du vill. En god muslim tar ansvar för sina handlingar och är stark nog att fatta sina egna beslut.

Gillade du våra råd? Kika då gärna in på vår sida så ofta du kan, vi kommer att publicera fler texter av den här typen med fler goda råd inom kort.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *